Search
Close this search box.
Dwie pułki z szafy-lodówki do sezonowania mięsa w warunkach kontrolowanych — Alesmakosz.pl

System klasyfikacji mięsa

System klasyfikacji stosowany w Japonii pokazuje klasę wydajności (A, B lub C) i klasę jakości mięsa (1-5). Te dwa wskaźniki połączone razem pokazują klasyfikację wołowiny, „A5” dla najlepszej klasy wydajności i jakości mięsa. Klasyfikacja jest oceniana przez Japan Meat Grading Association. Ponieważ klasa wydajności pokazuje, ile mięsa można pobrać z tuszy, to głównie producenci i dystrybutorzy ustalają cenę.

 

Klasa wydajności (A, B lub C) np. A 5

Klasa wydajności wskazuje, ile mięsa można pobrać z tuszy w porównaniu ze standardem. Ocenia się to na „lewej” częsci tuszy w przekroju między 6-7 żebrem.

Jakość mięsa (1 do 5) np. A 5

Jakość mięsa jest oceniana według czterech czynników jakości mięsa: marmuru, tekstury, koloru tłuszczu i mięsa. Oceny 1-5 są przyznawane wszystkim czterem czynnikom, a najniższa ocena, którakolwiek testu stanowi ocenę końcową. 5 jest najlepsze, 1 jest najgorsze.

Marmurkowanie: Beef marbling standard (BMS)

Marbling (サシ (sa-shi) w języku japońskim) jest jedną z głównych cech wagyu. Jest to tłuszcz śródmięśniowy. Istnieje standard marmurkowania wołowego BMS, które ma wyniki od nr 1 do nr 12 podane ocenie zawartości % tłuszczu czyli IMF oka żebrowego i jego otoczenia. BMS nr 12 ma najwięcej tłuszczu w mięśniu, a BMS nr 1 oznacza, że nie ma tłuszczu. IMF i BMS są ze sobą ściśle powiązane.
Marmurkowanie jest oceniane na 1-5 na podstawie tego wyniku, jak pokazano w poniższej tabeli.

Tabela oceny marmurkowości mięsa wołowego. Przedstawia zakres liczbowy marmurkowości i używane oznaczenia.

Kolor: Beef color standard (BCS)

Stopień koloru zależy od koloru i połysku czerwonego mięsa. Kolor jest oceniany od nr 1 do 7 za pomocą poniższej tabeli kolorów. Ten wynik nazywa się Beef Color Standard (BCS).

Skala standaryzowania koloru mięsa wołowego.

Kolor jest klasyfikowany do 1 do 5 na podstawie BCS i połysku mięsa, jak pokazano w poniższej tabeli.

Tabela klas koloru mięsa wołowego. Przedstawia zakres oceny koloru mięsa i używane oznaczenia

Tekstura

Stopień tekstury podaje się poprzez sprawdzenie jędrności mięsa. Kiedy jest jędrne oznacza to, że ma przyzwoitą ilość wilgoci.

Beef fat standard

Tłuszcz jest oceniany od nr 1 do 7 za pomocą poniższej tabeli kolorów. Ten wynik nazywa się BFS.



Certyfikat jakości mięsa wołowego z Japonii.

Beef carcass grading certification

  1. Individual Indentification No. w tym przypadku – 1628208632 – jest to indywidualny numer zwierzęcia, który zarówno na certyfikacie i etykiecie musi się zgadzać. Za jego pomocą na rządowej stronie Japonii sprawdzimy: dokładną historię zwierzęcia, wiek, rasę, pochodzenie.
  2. Yield-Quality Grade (A-C, 1-5) – stopień wydajności/jakości mięsa.
  3. B.M.S.No. (1-12) Beef Marbling Standard – stopień marmurkowania wołowego.
  4. B.C.S.No. (1-7) Beef Color Standard – standard koloru mięsa.
  5. Carcass No. – numer tuszy w trakcie oceny porządków.
  6. Breed (Genuine Japanese Black Wagyu) – rasa.
  7. Gender – płeć.
  8. Grading Date – data oceny.
  9. Grading Location – lokalizacja.

Udostępnij:

Polecane wpisy

Krowa odmiany Kobe stojąca w wysokiej trawie — Alesmakosz.pl

Mity i Fakty o Wołowinie Wagyu: Od Kawioru do Masaży

Spis Treści Wprowadzenie Mit 1: Karmienie Piwem Mit 2: Picie Sake Mit 3: Picie Piwa i Masaże Mit 4: Muzyka...
Japońska krowa na mięso Kobe Wagyu stojąca w wysokiej trawie na zboczu wzniesienia — Alesmakosz.pl

Wołowina Wagyu – Japońska Krowa i Jej Wyjątkowa Historia

Spis Treści Wprowadzenie Japońska Tradycja i Jakość Wagyu — Luksus na Talerzu Długa Droga do Doskonałości Tajemnica Diety Podsumowanie Pytania...
0
Twój koszyk jest pusty

Wygląda na to, że nie dodał Pan/i jeszcze żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty

Wyszukiwarka produktów